Sıcak günlerde rahat oruç tutmak için ipuçları

hurma

Bu yıl Ramazan ayında sahur ile iftar arası sürenin uzunluğuna aşırı sıcaklar da ekleninci sağlığa daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi İç hastalıkları ve Check-up Uzmanı Dr. Sibel Güney, rekor sıcaklıkların yaşandığı günümüzde oruç tutanlara tavsiyelerde bulunuyor.

Sıcak ve nemli havanın etkisiyle bu yıl oruç tutanlar için çok daha zorlu geçiyor. Anadolu Sağlık Merkezi İç hastalıkları ve Check-up Uzmanı Dr. Sibel Güney, sıcak günlerde sağlıklı bir oruç geçirmek için neler yapılması gerektiğini anlatıyor.

Aşırı sıcaklarda her zaman dikkat edilmesi gereken en önemli durumun terleme ile oluşan sıvı kaybının giderilmesi olduğunu belirten İç hastalıkları ve Check-up Uzmanı Dr. Sibel Güney, yeterli sıvının alınmamasının vücut ısısında artışa, tansiyon düşüklüğüne hatta bayılmalara neden olabileceğini vurguluyor. Bu durumun halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, konsantrasyon bozukluğu, kas krampları, idrar yolu infeksiyonlarına dahi neden olabileceğinin altını çizen Dr. Sibel Güney, “Bu nedenle vücut sıvı ve tuz dengesinin sağlanması önem taşır. Bol sıvı tüketilmeli, aşırı terlemeye neden olacak ortamlarda bulunmaktan kaçınmalı, aşırı efor gerektiren çalışmalar olabildiğince sıcak saatlerde yapılmamalı” uyarısında bulunuyor.

Bunu da oku :  Regaib Kandili Mesajları

Oruç tutulan sürenin uzunluğu ve aşırı sıcakların, normalden daha fazla dikkat gerektiren bir Ramazan ayı geçirilmesine neden olduğunu belirten İç hastalıkları ve Check-up Uzmanı Dr. Sibel Güney, iftar ve sahurda yenilenlerin de gün içerisinde sıvı kaybını artırmayacak şekilde seçilmesinin önemine değiniyor:

• Özellikle susama hissini ve vücut ısısını artıracak gıdalardan kaçınılması gerekir.

• Tuzlu, baharatlı, soslu yiyecekler ile kızartmalar, hamurlu ve şerbetli tatlılar, şekerli içecekler hem ağız kuruluğu ile susama hissini artırır, hem de içerdikleri fazla enerji nedeniyle vücudun fazla ısınmasına neden olurlar.

• Uzun açlık süresi nedeniyle, iftar ile sahur arasında sık ve az olarak gıda alınması, hızlı ve büyük porsiyonlar şeklinde yemekten kaçınılması, iftar sonrası oluşacak mide – barsak sorunlarına tansiyon ve kan şekeri düzensizliklerine engel olacaktır.

• Gün içinde oluşan tatlı yeme eğiliminin meyve ile giderilmesi hem sıvı, hem de potasyum – magnezyum desteği açısından çok daha yararlıdır. Ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar ve dondurma seçilebilir.

Bunu da oku :  Sıcak Havada Oruç Tutmanın Püf Noktaları

• Oruç tutan kişilerin gün içindeki eforlarını, bulundukları ortamın sıcaklığını ve giysilerini aşırı terlemeyi önleyecek şekilde kontrol etmeleri önerilir.

(Visited 135 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment