3 aylar ibadeti nelerdir?

beklenen misafirler, üç aylar

3 aylar ibadeti nelerdir?

Üç Aylar, İslam dünyasında özel bir maneviyat ve ibadet dönemi olarak kabul edilen Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içine alan kutsal günlerdir. Bu mübarek dönemde müslümanlar, ibadetlerini artırarak Allah’a yakınlaşma, günahlardan arınma ve manevi bir temizlik sürecine giriş yapma fırsatı bulurlar. Üç Aylar boyunca gerçekleştirilen çeşitli ibadetler, bu dönemin anlamını pekiştirir ve müslümanların manevi gelişimine katkı sağlar.

Üç aylar, Recep, Şaban ve Ramazan’dan oluşan ve İslam alemince mübarek kabul edilen aylardır. Bu aylarda çok ibadet edilir ve günahtan sakınılır. Peki bu aylarda hangi ibadetler yapılmalı?

Müslümanlar için farklı bir manevi atmosfere girilen 3 aylara sayılı günler kaldı. 3 aylar 29 Mart Çarşamba günü başlayacak. 3 aylar Recep ayı ile başlayıp, Şaban ayı ile devam edip Ramazan ayının bitmesiyle son bulur. Üç aylar, Hicri Takvim’de mukaddes olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır.

Recep Ayında İbadetler:

  1. Nafilah Namazları: Recep ayında ekstra olarak kılınan nafile namazlar, müslümanların Allah’a yönelik bir yakarış ve şükran ifadesidir.
  2. Oruç Tutma: Recep ayında nafile oruçlar tutmak, bu mübarek ayın manevi değerini artırır ve müslümanlara oruç ibadetini Ramazan ayına hazırlık olarak sunar.

Şaban Ayında İbadetler:

Şaban ayı, Üç Ayların ortasındaki aydır ve müslümanlar bu ayda da çeşitli ibadetlere ağırlık verirler. İbadet örnekleri şunlardır:

  1. Tesbihat ve Zikirler: Şaban ayında sıkça yapılan tesbihatlar ve zikirler, müslümanların kalplerini Allah’a daha fazla yönlendirir.
  2. Salavat Çekme: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e salavat çekmek, Şaban ayında özel bir anlam taşır ve bu ayı daha da kutsallaştırır.

Ramazan Ayında İbadetler:

Ramazan ayı, Üç Ayların zirvesini temsil eder ve müslümanlar için oruç tutmanın yanı sıra birçok ibadeti içerir. Ramazan ayında gerçekleştirilen ibadetler şunlardır:

  1. Oruç Tutma: Gündüzleri yemek, içmek, kötü düşüncelerden kaçınma gibi oruç ibadeti, müslümanların manevi temizliklerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur.
  2. Teravih Namazları: Ramazan gecelerinde kılınan teravih namazları, müslümanların Kur’an’ı tamamlayarak Allah’a olan bağlılıklarını artırmalarına yardımcı olur.
  3. Sadaka ve İyilik: Ramazan ayında sadaka vermek, yardımlaşma ve iyilik yapma adına müslümanları teşvik eder.

ÜÇ AYLAR İBADETİ

Selman-ı Farisi sorar:
-Ey Allah’ın Resulü! O namazı ne şekilde, ne zaman kılayım?

Efendimiz (sav) :
-“Ey selman! Ayın evvelinde on rekat kılarsın. ALLAH (cc) rızası için niyet edilir. İki rekatta bir selam verilir. Bir Fatiha, Üç İhlas ve Kafirun duaları okunur. Namaz tamamlandıktan sonra eller kaldırılıp şu dua okunur:

Bunu da oku :  Şaban ayı ve faziletleri

🟢 “La ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit,biyedihil hayr,ve hüve ala külli şey’in kadir,ALLAHümme la mania lima e’tayte ve la mu’tıye lima mene’te ve la yenfeu zel ceddi minkel ced”

Sonra iki elini yüzüne sürersin. Ayın ortasında da on rekat daha kılarsın (yukarıdaki tarifteki gibi). Bu kez namazdan sonra şu duayı okursun;
🟢 “La ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit,biyedihil hayr,ve hüve ala külli şey’in kadir,ilahen vahiden ehaden ferden sameden vitran ve lem yettehiz sahibeten ve la veleda’

Ayın sonunda da on rekat kılarsın. Namazdan sonra şu duayı edersin;
🟢 “La ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit,biyedihil hayr,ve hüve ala külli şey’in kadir,ve sallALLAHü ala seyyidina MUHAMMEDin ve ala alihit tahirine ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim”

Bu duadan sonra istek ve dileklerinizi ileten özel duanızı yaparak bitirirsiniz.

ÜÇ AYLAR ORUCU

İslâm’da zamanla kayıtlı oruç, sadece Ramazan’da vardır. Onun dışında “üç aylar” orucu diye bir oruç asıl kaynakla-rımızda bulunmamaktadır. Müslüman, Recep ve Şaban aylarında çok oruç tut-malıdır ama onları tamamen oruçlu geçirmek diye bir husus kitaplarda bulunmamaktadır. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Âişe’nin ifadesine göre Ramazan’dan başka hiçbir ayı bütünüyle oruçlu olarak geçirmemiştir. Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu ay ise Şaban ayıdır.(Müslim, Sıyam 175, 176).

3 AYLARDA HZ. MUHAMMED’İN DUASI

Önce, üç aylarımız boyunca hep tekrar edeceğimiz Hz. Muhammed’in şu özel duasıyla girelim konumuza:

-Allah’ım, mübarek kıl bize Recep ve Şaban’ı; affımıza vesile eyle Şehr-i Ramazan’ı!

RECEP AYI İBADETİ VE NAMAZI

Üç ayların ilki olan Recep, “yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş ay” ve “hazırlanmak” manalarına gelmektedir.

Selman-ı Farisi(ra)dan rivayet ediliyor ki:
Receb-i Şerif’in hilali girdiğinde Efendimiz (sav) bana hitaben buyurdular ki:
-“Ey selman! Her kim ki Receb ayında her rekatta BİR FATİHA, ÜÇ İHLAS ve ÜÇ de KAFİRUN SURESİ’ni okuyarak otuz rekat namaz kılarsa Allhü teala (cc) hazretleri o kimsenin günahlarını af ve mağfiret eder. Ona senenin tamamını oruç tutmuş sevabı verir. Gelecek seneye kadar namaz kılanlardan yazılır. Her gün onun için bedir şehitlerinden bir şehidin ameli kadar ameli yükselir.”

Bunu da oku :  Bu Bayramda Tatile Değil, Akraba Ziyaretine Gidelim

Receb ayının ilk günü girince Allah rızası için iki rekat nafile namaz kılınır. Sonra samimiyetle günahlara tövbe edilir. 111 defa “Allahümme salli ala Muhammed” diye Peygamber Efendimize salat-ü selam getirilir. 1660 defa “ya Allah” diye tesbih çekilir.

Üç aylar boyunca her gün 1100 kere la ilahe illallah, 100 kere de Muhammedürresulullah diye bu tesbihe devam edilir. Üç ayların sonunda ise 90 bin kelime-i tevhid çekilecektir.
🟢 1100 defa la ilahe illallah
🟢 100 defa Muhammedürresulullah
🟢 100 defa ya Allah
🟢 111 defa Allahümme salli ala Muhammed

ŞABAN AYI VE İBADETİ

Üç ayların ikincisi olan Şaban, kelime manası itibariyle “dağılan”, “saçılan” manalarına gelmektedir. Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz, Şaban ayında Ramazan için pek çok hayır dağıldığı için bu aya bu ismin verildiğini ifade etmektedir.

Her kim Şabanın ilk gecesinde, birinci rekatlarında; Bir fatiha 5 ihlas okumak suretiyle (yani ikinci rekatta dilediğini oku fatihadan sonra), on iki rekat kılarsa (2 rekatta bir selam ile) Allahu Teala ona on ikibin şehid sevabı verir. Kendisine oniki senelik ibadet sevabı yazılır. Anasının onu doğurduğu gündeki gibi hatalarından sıyrılır ve seksen güne kadar üzerine hiçbir hata yazılmaz.

Şaban Ayı’nın ilk günü kılınacak namaz: 2 rekat kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayetel Kürsi ve Ali İmran süresi 18. (Şehidallahu…) ayeti okunur. Bu namazı kılana cennette göz görmedik kulak duymadık,hiç bir beşerin kalbinden geçmeyecek nimetler verilir. Mahşer korkusundan emin olur.

Şabanın ilk ve son perşembesini oruçla geçireni rahmeti ile cennete girdirmek Allahu Teala üzerine bir hak olur. Her kim Şabanın başından ortasından ve sonundan üç gün oruç tutarsa Allahu Teala ona yetmiş peygamber sevabı yazar. Yetmiş sene ibadet etmiş gibi olur. O sene ölürse şehid olarak ölür. Her hangi bir aydan 13-14-15.günler olan eyyam-ı bıyd –ı oruçlu geçirene ALLAH birinci güne onbin sene, ikinci gününede yüzbin sene, üçüncü günde yüzbin senelik ecir verir. On beşinci gün olan berat gününün orucuna rağbet edin. O günü cinler, kuşlar, yabani hayvanlar, davarlar, denizin balıkları, böcekler oruçlu geçirir. Her kim Şabanın son pazartesini oruçlu geçirirse kendisi için günahları bağışlanır.

Bunu da oku :  Ey Oruç Tut Beni

🟢 “Şüphesiz ALLAH o sene ölecekleri bu ayda yazar. Bende ecelim geldiğinde oruçlu olmayı seviyorum.” Buyurdu peygamber efendimiz (S.A.V.)

RAMAZAN AYI ORUCU VE İBADETİ

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur’an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır.

Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı, (Şa’ban’ın son gününü Ramazan’ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek’at teşekkür namazı kılınır. “Yâ Rabbî, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için” denilir ve namaza durulur.

Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rek’atte 1 “İnnâ a’taynâkel-kevser…”, ikinci rek’atte 1 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra; 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır.

Birinci 10 gün içinde mümkünse Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. İkinci 10 gün içinde mümkünse yine Tesbih Namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm’dan sonra mümkünse Hatm-i İstiğfâr yapılıp, yani 1001 defa:

🟢 “Estağfirullâhe’l-azıym. Ve etûbü ileyk” denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yapılır.

İftara yakın:

🟢 “Allâhümme yâ vâsial-mağfiratiğfirlî“, iftar esnâsında da:

🟢 “Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü” duâsı okunur.

Ramazanda sadaka-i fıtır veremeyen müslümanlar, arefe günü 2 rek’at namaz kılarak, Allâh’a ilticâ ederler. Zamm-ı sûre olarak ne istenirse o okunur.

2017 DİNİ GÜNLER – HANGİ KANDİL NE ZAMAN KUTLANACAK?

İslam aleminin kutsal saydığı 4 kandil gecesi de Üç Aylar içinde yer alır. Regaib Kandili ve Mirac Kandili Recep ayı içinde, Beraat Kandili Şaban ayında, Kadir Gecesi ise Ramazan ayı içinde bulunur.

Üç Aylar, müslümanlar için sadece bireysel ibadetleri değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı ve yardımlaşmayı da içeren bir süreçtir. Bu kutsal günlerde yapılan ibadetler, müslümanların manevi olarak güçlenmelerine, kötülüklerden arınmalarına ve Allah’a daha yakın olmalarına vesile olur. İslam dünyası, Üç Ayların getirdiği bu manevi atmosferi en iyi şekilde değerlendirerek, toplumsal bir birlik ve dayanışma içinde bu özel dönemi geçirme gayretindedir.

5/5 - (2 votes)
(Visited 134 times, 1 visits today)

Related posts

3 Thoughts to “3 aylar ibadeti nelerdir?”

  1. Hatice Yıldırım - Ankara

    Recep ayının başlaması, benim için bir yeniden doğuş gibidir. Bu ayda yapılan ibadetlerle manevi bir enerji kazanıyorum. Şaban ayı geldiğinde, evimde huzurun arttığını hissediyorum. Özellikle ailece yapılan dualar ve zikirler, bizi bir araya getiriyor. Ramazan öncesi bu ayları, hem bireysel hem de toplumsal bir temizlenme fırsatı olarak değerlendirmeye çalışıyorum. İnşallah bu kutsal günlerde, tüm müslümanlar birbirine daha da yaklaşır ve manevi olarak zenginleşir.

  2. Zeynep Aksoy - İstanbul

    Üç Ayların başlaması, benim için bir nevi manevi bir uyanış demek. Recep ayında yaptığım ekstra dualar, içimi bir huzur kapısına açıyor. Şaban ayındaysa, her akşam çektiğim tesbihlerle ruhsal bir dinginlik hissediyorum. Ramazan ayına yaklaşırken, bu ayları bir hazırlık olarak görüp oruç tutmak, ibadetlerimi artırmak istiyorum. Umuyorum ki bu özel günlerde, dualarımız kabul olur ve kalbimizdeki güzellikler daha da artar.

  3. Mehmet Çelik - Konya

    Recep ayının gelmesiyle birlikte evimizde bir huzur ve manevi bir coşku hissediyoruz. Bu ayda yapılan nafile ibadetler, beni daha fazla Allah’a yaklaştırıyor gibi geliyor. Şaban ayında ise özellikle akşam tesbihlerinde hissettiğim huzur, beni derin düşüncelere sürüklüyor. Ramazan öncesinde bu ayları en iyi şekilde değerlendirmek adına dua ve ibadetlerime daha fazla odaklanıyorum. İnşallah bu mübarek günlerde günahlarımız affolur ve manevi bir temizlik yaşarız.

Leave a Comment