Cuma Duaları

dua-eden-kadin

Cuma Duaları

Cuma günleri, Müslümanlar için özel bir maneviyat barındıran, duaların ve ibadetlerin özel bir kabul gördüğü günlerdir. Her zaman dua etmek önemli olsa da, İslam hadislerinde belirtilen bazı özel gün ve gecelerde yapılan duaların daha fazla kabul olacağı ifade edilmektedir. Bu özel günlerden biri de cuma günüdür. Peygamberimiz (s.a.v) tarafından cuma gününün fazileti ve cuma dualarının kabul olacağına dair birçok hadis aktarılmıştır. Bu bağlamda, cuma günü dualarının özel bir değeri ve etkisi olduğuna inanmak, Müslümanların bu günü manevi bir derinlikle yaşamalarına vesile olur. İşte cuma günü okunacak dua ile ilgili hadisler ve bu özel günün manevi atmosferini zenginleştirecek dua önerileri…

Müslüman alemi olarak kutsal saydığımız bayramımız olan dua kapılarının açık olduğu Cuma günü çok önemlidir. Özellikle Cuma günü içerisinde öyle bir vakit vardır ki Allah bu vakitte edilen duaları asla geri çevirmez.

CUMA GÜNÜ OKUNACAK DUALAR

Cuma günü okunacak rızık duası : Allahümme Ya Ğaniyyü,Ya Hamidü,Ya Mübdiü Ya Mu’idü,Ya Rahimü Ya Vedud. Eğisni bi helalike an haramike ve bitaatike
Rızık duasının Türkçe manası : Ey Gani Ey Hamid,ey icad edici ve ey iade edici, ey merhamet sahibi ve ey muhabbet eden Allah’ım. Helalin ile beni haramdan sakındır.Taatin ile beni masiyetinden uzaklaştır. Fazlu keremin ile bana senden gayrisini unuttur.

Bunu da oku :  Mevlit Kandili'nde Neler Yapılmalı?

Bunun dışında her gün sabah akşam besmele ile birlikte 19 defa şu duayı okursanız rızık sıkıntısı çekmezsiniz ve rızkınız artar : “Bismillahirrahmanirrahim. Ferdün hayyün kayyümün hakemün adlün kuddusün Ve terzüku men teşaaaü bigayri hısaab.”

Hastalıklar için şifa duaları: Hazret-i Âişe’den rivayete göre Peygamberimiz kendilerine bir hasta getirildiğinde şöyle duâ ederlerdi;
Türkçe Okunuşu: Ezhibil-be’se rabben’nasi eşfi ve enteş’şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame

Manası : “Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiç bir hastalık bırakmasın.”

Yine Hz. Ayşe’den rivayet edilene göre peygamberimiz kendisine bir hasta şifâ bulmak için dua istediğinde şöyle dua etmiştir : Bismillahi turbetu ardina ve rîkatu ba’dina yüşfe sakimuna bi-izni rabbina.

Manası : “Allah’ın adıyla duâya başlarım. Bizim yerimizin toprağı ve birimizin tükrüğü vesilesiyle Allah’ın izniyle hastamız şifâ bulur.”

CUMA GÜNÜ OKUNACAK HACET DUALARI

-Cuma günü 100 defa” “YA ALLAH” diye zikreden insanın bütün dilekleri kabul olur.
-Cuma Günü “YA VALİ” esmasını (1000) defa okuyan her işinde kolaylık görür.
-Cuma günü “LA İLAHE İLLALAHÜ’L MELİKÜ’L HAKKU’L- MÜBİN” (200) defa zikreden Kişi Allah’tan ne isterse verilir.
-Cuma gecesi “YA DARR” Esmasını (100) kere çekerse, düşmüş olduğu dertten kurtulur. Fakir ve düşkün kimseler buna devam etseler çok faydasını görürler.
-Cuma Günü ” YA VELİYYÜ YA ALLAH” esmasını (1000) defa zikreden kişi her istediğine kavuşur.

Cuma namazından sonra 100 defa” YA GAFUR” İsmini okumaya devam eden kişi mağfirete nail olur ve şifa bulur.

Bunu da oku :  24 Kasım Öğretmenler Günü

CUMA GÜNÜ OKUNACAK ESMALAR VE ZİKİRLER

-Yine Cuma günü namazdan önce yüz defa “Ya Allah, Ya Hu” diyen kimsenin hayırlı dileği gerçekleşir.
-Cuma namazından sonra yüz defa “Ya Rahman” diyenler unutkanlıktan ve gafletten kurtuldukları gibi kalpleri de nurlanır.
-İmam-ı Gazali’ye göre, Cuma günü bin kere Ya Allah diye okuyanlar evliyalar sınıfına katılırlar.

Kur’an da Cuma ile ilgili 3 ayet

Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrıldığı(nız) zaman, Allah’ı anmaya koşun, alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.

Namaz kılındıktan sonra yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah’ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz.

Bir ticaret ve eğlence gördükleri zaman hemen dağılıp ona gittiler ve seni ayakta bıraktılar. De ki: “Allah’ın yanında bulunan, eğlenceden ve ticaretten de hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.

Cuma günleri, İslam inancına göre özel bir öneme sahiptir ve bu günün ibadetlerle dolu geçmesi beklenir. Her ne kadar Müslüman, her zaman dua edebilse de, peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) hadislerine göre, bazı günlerde ve özellikle cuma günlerinde yapılan duaların kabul edileceği müjdelenmiştir. Cuma günü, haftanın bayramı olarak kabul edilir ve bu gün içerisinde yapılan duaların Allah katında özel bir değeri olduğuna inanılır. Bu bağlamda, cuma günü okunan dua, özellikle Allah’a yakınlaşma ve dileklerin kabul olma arzusunu taşır. Hz. Muhammed’in (s.a.v) öğretilerine uygun olarak cuma günü dualarının kabul olacağına dair hadisler, Müslümanları bu kutsal günü ibadetle geçirmeye teşvik eder. Cuma günü yapılan dua, sadece bireyin manevi dünyasını güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda topluluk içinde birlik ve beraberlik duygularını da pekiştirir. Bu özel günde yapılan duaların, kalp samimiyeti ve inançla Allah’a yönelişle kabul göreceği düşünülür. Cuma günü duası, Müslümanların Allah’a yönelik niyetlerini, dileklerini ve şükranlarını ifade etmeleri için bir fırsattır.

5/5 - (1 vote)
(Visited 636 times, 1 visits today)

Related posts

5 Thoughts to “Cuma Duaları”

  1. Sema Tekin (29, Yozgat)

    Şehrin sakin atmosferinde, özellikle Cuma günleri dualarımı daha derin bir samimiyetle yapma fırsatı buluyorum. Cuma günleri, duaların kabul olduğuna dair hadisleri hatırlayarak, bu özel günü değerlendiriyorum.

  2. Ahmet Kaya (35, Tokat)

    Her Cuma günü, yaşadığım şehrimde ve kendi iç dünyamda bir derinlik buluyorum. Duaların kabul olacağı bu özel gün, beni manevi olarak güçlendiriyor. Herkesin bir araya geldiği Cuma günleri, bu şehirde birlik ve beraberlik duygularını daha da pekiştiriyor.

  3. Zehra Demir (25, Kastamonu)

    Orta büyüklükte bir şehirde yaşayan biri olarak Cuma günlerini fırsat bilerek dua etmek, içsel huzurumu arttırıyor. Özellikle Cuma günü dualarının kabul olduğuna dair hadisleri bilmek, dualarımı daha istekli ve samimi bir şekilde yapmama yardımcı oluyor. Allah’a yaklaşmak için bu özel günü değerlendirmek önemli.

  4. Mehmet Arslan (28, Aksaray)

    Cuma günü yapılan duaların özel bir kabul olduğuna dair hadisleri duyduğumdan beri, her hafta Cuma gününü fırsat bilerek dualarımı arttırmaya çalışıyorum. Aksaray’da yaşamak, bu manevi anların daha derin bir anlam kazanmasına yardımcı oluyor.

  5. Ayşe Yılmaz (32, Trabzon)

    Her Cuma günü, Peygamberimizin önerdiği duaları okuyarak bu özel günün bereketinden faydalanmaya çalışıyorum. Cuma dualarıyla birlikte bu güzel şehirde huzur buluyorum. Duaların kabul olduğuna olan inancım, Cuma günlerini daha anlamlı kılıyor.

Leave a Comment