Hz. Yunus Peygamberin Balığın Karnında Okuduğu Duası

hazreti yusuf ve balık

Hz Yunus Duası, tevbe, pişmanlık, Allah’a karşı acziyet ve affedilme talebi içeren güzide bir duadır.
Hz. Yunus peygamberin balığın karnındayken okduğu dua korku ve sıkıntılı durumlardan kurtulmak için okunması tavsiye edilen Hz. Yunus’un duası.

Hz Yunus’un Kuran’da Geçen Hikayesi:
Hz Yunus kavmine Allah’ın davetini bildirir. Ama kavmi bu davete kulak tıkar. Kavminin bu tutumuna kızan Hz Yunus Allah’ın ona müsade etmesini beklemeden kavmini bırakarak bir gemiye biner ve o bölgeden uzaklaşır. Gemide ilginç bir şey olur. Geminin yelkenlerinin açık ve rüzgarın da yeterli olmasına rağmen gemi hareket etmez.
Gemidekiler aralarında hata yapan birinin olduğunu, o yüzden geminin gitmediğini düşünürler ve kura çekip hatalı kişiyi bulmak isterler. Kura çekilir ve kurada Hz Yunus çıkar. Bunun üzerine Hz Yunus’u denize atarlar. Denize atılan Hz Yunus’u Allah’ın dilemesiyle büyük bir balık yutar. Hz Yunus balığın karnında karanlıklarda Allah’ın gücünü bir kez daha görüp O’nun nelere kadir olduğunun farkına vararak dua eder. Hz Yunus balığın karnında bir müddet kaldıktan sonra balığın deniz kenarına onu bırakmasıyla kurtulur.

Bunu da oku :  Hz. İbrahim (as)

Hz. Yunus Peygamber balık kendini yuttuğu zaman,balığın karnında, o karanlık ve sıkıntılar içerisinde bu dua ile Hz. Yunus peygamber Allaha’a yalvarmış ve sıkıntılarından bu dua sayesinde kurtulmuştur.

Peygamber Efendimiz buyurdu ki, Birinize dert ve bela gelince, Yunus Peygamberin duasını okusun!

Allah’u Teala, Onu muhakkak kurtarır. Sıkıntıyı Allah’tan başka kaldıracak hiçbir güç yoktur.

Yüce Allah Yunus’un duasını kabul ederek onu sıkıntıdan kurtarmış, balık onu hasta bir halde açık bir yere bırakmıştır; Hz. Yunus aleyhisselam iyileştikten sonra tekrar kavmine dönmüştür. Kendilerinden ümit keserek terkettiği kavmi ise, sonunda gerçeği görerek putperestliği bırakmışlar, tövbe edip Allah’ın birliği inancına döndükleri için azaptan kurtulmuşlardır.

Hz. Yunus’un karanlıklar içinde yaptığı duadan maksat bu balığın karnında iken yaptığı duadır.

لآ إِلَهَ إِلاَّ أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

Okunuşu : “Lâ ilâhe illâ ente sūbhâneke innî kūntū minaz-zâlimiyn”

Anlamı : Allah’ım senden başka hiçbir ilah yoktur Seni tenzih ve tesbih ederim Ben zalimlerden oldum
Manası : “Allâh’ım! Senden başka hiçbir ilâh (ibâdet edilecek mâbüd) yoktur. Seni bütün noksanlıklardan uzak tutar, tenzih ederim. Gerçekten ben,haksızlık edenlerden (zâlimlerden) oldum.”
demektir.

Bunu da oku :  Hz. Şit (as)

Hz Yunus Peygamberi balık yuttuğu zaman,balığın karnında, o karanlık ve sıkıntılar içinde Yunus (A.S.),bu duası ile Allah ‘a yalvarmış ve o sıkıntıdan kurtulmuştur.

Hz Yunus’un Duasının Uygulanması:
Her duada olduğu gibi Hz Yunus’un duası ile ilticada bulunurken de yapmamız gereken sadece bir gün ile yetinmeyip tekrar etmektir. 41 gün boyunca her gün 41 kere abdestli olarak okuduktan sonra duamızı yapabiliriz. Bu süre zarfında da Allah’ın en çok üzerinde durduğu ibadet olan 5 vakit namazımıza devam etmeliyiz.

5/5 - (1 vote)
(Visited 2.191 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment