Efendimiz’in (s.a.s) Terk Etmediği Sünnetler

cami-kuran

Sünnetin sözlük anlamı, “yol, gidiş, tabiat, prensip, kanun” demektir. Terim anlamı ise, Peygamber Efendimizin (s.a.s) söz ve fiillerinin ve takrirlerinin tümü mânâsına gelir. Takrir, bir konuda sükût etmekle, o işi reddetmemek demektir.

Efendimiz’in (s.a.s) hiç terk etmediği 80 sünnet diye telefonuma mesaj geldi. Hatta bu tarz paylaşımı sosyal medyada da gördüm. Dikkatle inceledim. Terk etmediği sünnetler içerisinde hep yemeği sağ el ile yerdi, suyu üç yudumda içerdi, oturarak içerdi gibi “Âdât-ıhasene” olan sünnetler yer almaktaydı. Âdât-ı hasene Allah Resulünün (a.s.m.) yeme, içme, oturma gibi beşerî fiilleridir. Peki ne var bunda diyeceksiniz şu var sevgili kardeşlerim hiç terk etmediği sünnetler içerisinde doğru söylemek, adaletli olmak, torpil yapmamak, emanete riayet etmek gibi asıl sünneti seniyyeler yoktu. Kendi çevremdeki tanıdığım bazı kişilere Efendimizin (s.a.s) en çok yaptığı sünnetlere örnek verir misiniz dediğim de maalesef cevaplar hep Âdât-ı hasene olan yeme, içme, uyuma misvak ile ilgili sünnetlerdi. Maalesef sünnet denilince bir çoğumuzun aklına sadece yemek içmek geliyor. O’nu (s.a.s) ve getirdiği Kur’an’ı anlamaya en muhtaç olduğumuz bir zaman diliminde sünneti seniyyeyi sadece yemek içmek olarak görmek ne kadar doğru olur.

Bunu da oku :  Peygamberimizin hz. Zeynep bint-i Cahş'la Evlenmesi

Bu yanlış anlayış yüzünden yemeği sağ elle yemeğe dikkat ettiğimiz kadar faiz yemeye aynı hassasiyeti gösteremiyoruz. Ağzımızı misvakla temizlemeye dikkat ettiğimiz kadar doğru konuşmaya,gıybet etmemeye aynı hassasiyeti ne yazık ki gösteremiyoruz.

Sevgili kardeşlerim bunlar sünnet değildir bunları yapmayalım demiyorum öncelik sıramızı ve sünneti seniyye anlayışımızı değiştirelim diyorum. Sünneti seniyyeyi sadece yemek içmek ile sınırlandırmayıp asıl sünnet olan doğru söylemeyi, emanete riayet etmeyi, ırkçılık yapmamayı, adaletli olmayı,kul hakkı ve faiz yememeyi öncelikli olarak kendimize düstur edinelim diyorum.

Efendimiz’in (s.a.s) hiç terk etmediği bazı sünnetleri O’nun (s.a.s) ahlakı olan Kur’an’ı Kerim’den sizlerle paylaşarak yazımı bitirmek istiyorum. Rabbim bizleri O’nu (s.a.s) kendine hakkıyla örnek alabilen kullarından eylesin inşaAllah.

Doğru Söylerdi
Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğru söz söyleyin ki, Allah sizin işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın. Kim Allah’a ve Resûlüne itaat ederse, muhakkak büyük bir başarıya ulaşmıştır.
Ahzab Suresi 70-71. Ayet-i Kerimeler

Emanete Riayet Ederdi

Ve bir peygamber için (emânete) hıyânet etme (aslâ söz konusu) olmaz! Kim(emânete) hıyânet ederse, kıyâmet günü hıyânet ettiği şeyle (yüklü olarak) gelir. Sonra herkese, yaptıklarının karşılığı tam olarak verilir ve onlar haksızlığa uğratılmazlar.
Âl-i İmrân Suresi 161. Ayet-i Kerime

Bunu da oku :  İlk Vahiy Tebliğ Ediliyor

Söz Verince Sözünde Dururdu
Sözleştiğiniz zaman da Allah’ın ahdini (verdiğiniz sözü) yerine getirin; hem Allah’ı üzerinize gerçekten kefil tutarak sağlamlaştırdıktan sonra, yeminleri(nizi)bozmayın! Muhakkak ki Allah, ne yaparsanız bilir.
Nahl Suresi 91. Ayet-i Kerime

Irkçılık Yapmazdı

Ey insanlar! Şübhesiz ki biz, sizi bir erkek ve bir dişiden (Âdem ile Havvâ’dan)yarattık. Birbirinizi tanımanız için de sizi, milletler ve kabîleler kıldık. Doğrusu Allah katında sizin en üstün olanınız, en takvâlı olanınızdır. Muhakkak ki Allah, Alîm (herşeyi hakkıyla bilen)dir, Habîr (herşeyden haberdâr olan)dır.
Hucurat Suresi 13. Ayet-i Kerime

İşi Hak Edene Verirdi,Torpil Geçmezdi

Allah, size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Doğrusu Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz ki Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.
Nisa Suresi 58. Ayet-i Kerime

İsraf Etmezdi
Ey Âdemoğulları! Her namaz yerinde (ve vaktinde) ziynetinizi alın(namazlarınızda temiz elbiselerinizi giyinin), yiyin, için, fakat isrâf etmeyin! Çünki O, isrâf edenleri sevmez.
Araf Suresi 31. Ayet-i Kerime

Su-İ Zandan Sakınırdı, Gıybet Etmezdi, Kişisel Suçları Ve Gizli Halleri Araştırmaz İnsanların Onurlarını Kırmazdı

Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.
Hucurat Suresi 12. Ayet-i Kerime

Eleştiriyi Zulme Çevirmezdi, Adaletli İdi

Ey îmân edenler! Allah için (hakkı) ayakta tutanlar, (ve) adâletle şâhidlik eden kimseler olun! Bir kavme olan kîn(iniz), sizi aslâ adâletsiz olmaya sevk etmesin! Âdil olun! Bu, takvâya daha yakındır. Ve Allah’dan sakının! Şübhesiz ki Allah, ne yaparsanız hakkıyla haberdardır.
Maide Suresi 8. Ayet-i Kerime

(Visited 574 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment