Cadılar Bayramı nedir, caiz midir?

Cadılar Bayramı

Cadılar Bayramı nedir, caiz midir?
Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim’de kutlanan Pagan kökenli bir bayram. Cadılar Bayramı (Halloween) Pagan kökenli olmasına rağmen daha sonra Hristiyanlar tarafından kabul görmüş ve günümüzde seküler bir hal almıştır.

İlk olarak ne zaman kutlanmaya başlandığı tam olarak bilinmeyen Cadılar Bayramı, aslında Samhain olarak bilinen kadim Kelt Festivalidir. Başlangıç yılı tam olarak bilinmese de kutlamaların yapıldığı 31 Ekim tarihi günümüze kadar hiç değişmeden gelmeyi başarmıştır. 31 Ekim, hasat mevsiminin bittiği gün olarak bilinir ve tek geçim kaynağı toprak olan dönem insanları için yaşamaya devam edebilecek olmanın garantisi gibidir.

Cadılar Bayramı’nın eski dildeki söylenişi olan Hallowe’en, “Tüm Kutsalların Akşamı” anlamına geliyor. Ancient Origins sitesinden Liz Leafloor’un haberine göre Cadılar Bayramı ilk olarak İngiltere, İrlanda ve İskoçya’da, Hristiyanlık öncesi dönemlerde kutlanmaya başlamıştı. Keltler hasat bayramının bittiği gün olarak kutlarken, yüzyıllar sonra tarih sahnesine çıkan Hristiyanlar ise bugünü tüm kutsal azizleri ve din adına hayatını kaybeden şehitleri anmak için kutlamaya başladılar.

Bunu da oku :  Hava Sıcak, Oruç Tutmayıp Fitre Versem Olur Mu?

Hasatlarından son derece memnun olanlar olduğu gibi o yılı beklentilerinin çok daha altında ürünle kapatanlar da oluyormuş elbette. Bir sonraki yılı zor geçirecekleri hasat miktarlarından belli olan çiftçiler, bu durumun yegane suçlularının, ölümlerinin ardından bir türlü huzur bulamayan ruhlar olduğuna inanırlarmış. Bu garip inanışa göre, cinayete kurban gidenler, dünyadaki işlerini tamamlayamadan ölenler ya da hayatlarını günahkar olarak geçirenlerin ruhları, her yıl yine 31 Ekim tarihinde dünyayı ziyarete gelerek insanları lanetliyorlarmış. Bir önceki gelişlerinde onları korkutup kaçırmayı başaramayan çiftçilerse bu lanetten paylarını aldıklarından hasatları beklediklerinin altında geliyormuş.

Cadılar Bayramı’nda giyilen ‘korkunç’ kıyafetlerin ve ilginç ev süslemelerinin aslı, bu geleneğe dayanır. Evlerinin dışına astıkları korkutucu figürlerin ve havanın kararmasıyla birlikte giyindikleri korkunç maskeli giysilerin bu kötü niyetli ruhları korkutup kaçırmak gibi bir amacı varmış. Festival boyunca insanlar, yaklaşan kış aylarına hazırlık olması için kestikleri hayvanların kemiklerini de meydanlarda yaktıkları büyük ateşlere atıp yayılan kötü kokuların ‘huzursuz ruhları’ uzaklaştırmasına çabalıyorlarmış.

Bir Pagan festivali olarak İrlandalılar, İskoçlar ve Galliler tarafından İngiltere’de kutlanmaya başlanan Cadılar Bayramı, 19.yüzyılda Kuzey Amerika’ya göçenler tarafından da devam ettirilmiş ve böylece Amerikan topraklarında da kutlanır olmuş.

Bunu da oku :  Büyük tövbe ayı: Cemaziyelevvel

Amerikalılar tarafından çok sevilip benimsenmesiyle birlikte her geçen yıl çok daha şaşalı kutlamalara sahne olan Cadılar Bayramı, zamanla Hristiyanlığa adapte edilerek Azizler Günü’nün arifesi olarak kabul edilmiş. Böylece Cadılar Bayramı’nın Pagan kökleri zamanla unutulmuş ve 20.yüzyıla gelindiğinde doğduğu topraklarda bile bir Amerikan popüler kültürü olarak tanınmaya başlanmış.

Cadılar Bayramı caiz midir?
Bu bilgilere göre, Cadılar bayramının kökeni putperestlikte olup oradan Hristiyanlığa da geçmiştir. İslam’a göre hurafe olan bir inanca ve yabancı geleneğe dayanıyor. Bu bakımdan tebrik etmek, kutlamak caiz olmaz.

Bütün oyun ve eğlenceler, insanın yapması gereken bazı görevlere mani veya ertelenmesine sebep olduğu takdirde, haram veya mekruh sayılmıştır. Bu tür olumsuz unsurları içermediği takdirde mübah sayılır. islami sorular

Cadılar Bayramı hangi dine aittir?
Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim’de kutlanan Pagan kökenli bir bayram. Cadılar Bayramı (Halloween) Pagan kökenli olmasına rağmen daha sonra Hristiyanlar tarafından kabul görmüş ve günümüzde seküler bir hal almıştır.

Cadılar Bayramı kutlamak günah mı?
Araştırmalara göre; Cadılar bayramının kökeni putperestlikten Hristiyanlığa geçmiştir. Dinimizde böyle bir şey yoktur, tebrik etmek ya da kutlamak caiz olmaz.

Bunu da oku :  Recep ayında oruç

Türkiyede Cadılar Bayramı kutlanır mı?
Dünyada birçok ülkede, özellikle de ABD ve Batı Avrupa’da kutlanan Cadılar Bayramı, son yıllarda Türkiye’de de kutlanmaya başlandı. Cadılar Bayramı, çeşitli eğlence mekanlarında parti ve etkinliklerle kutlanırken, kostümleri ve makyajlarıyla korkutucu görünen kişiler bugünde doyasıya eğleniyor

5/5 - (6 votes)
(Visited 1.037 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment