Sofra Sünnetleri

pide-cay-peynir

Alemlerin resülü Hz.Muhammed(s.a.v) örnek hayatı ile bizlere adeta bir rehber niteliği taşımaktadır. Onun güzel yaşantısını örnek alan bir müslüman hayatının daha da güzelleştiğini görecektir. Hz.Muhammed(s.a.v)’nin yemek adabı nasıl dı? yemekte uyguladığı sünnetler nelerdi? Bu soruların cevaplarını bir araya getirdik.

1)Yemeğe Besmele ile Başlamak

Peygamber efendimiz yemeğe besmele ile başlardı.
Peygamber efendimizin en önemli sünnetlerinden biriside yemeğe başlamadan önce mutlaka besmele çekerdi. Yemeğe besmele ile başlayıp yemek sonunda ise Allah’a(c.c) şükretmek için Elhamdürillah derdi. Peygamber efendimiz(s.a.v) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır:

Yemeğe Besmele ile başlayıp, sonunda Elhamdülillah diyenin, daha sofra kalkmadan günahları af olur.

2)Sağ Elle ve Önünden Yerdi
Peygamber efendimiz(s.a.v) sağ eliyle yemek yerdi ve ashabına da sağ elle yemelerini öğütlerdi. Hatta peygamber efendimizin yanında yetişen ve üvey oğlu sayılan Ömer bin Ebi Seleme’den (ra) “Oğul, besmele çek! Sağ elinle ye! Hep önünden ye!” diye buyurduğu rivayet edilmektedir. Ayrıca peygamber efendimizin sağ elle yemek yemek ile ilgili şu hadisi bulunmaktadır:

Bunu da oku :  Peygamberimiz Dedesi Abdülmuttalib'in Himâyesinde

“Biriniz sol el ile ne yemek yesin ve ne de su içsin. Çünkü şeytan sol eliyle yer ve içer.” (Malik, Müslim,)

3)Ayakta Yemek Yememek
Peygamber efendimiz ayakta su içen bir sahabeye şöyle buyurmuştur: “Biriniz ayaktayken su içmesin eğer içtiyse de kussun buyurmuştur.” Kendisine peki ayakta yemek diye soran aynı sahabiye “o daha kötü ve daha çirkindir buyurmuştur.”

Bu hadis-i şeriflerden de anlaşıldığı üzere ayakta yemek yemek ve ayakta su içmek bizzat peygamber efendimiz tarafından men edilmiştir. Ayrıca bilimin gelişmesiyle günümüzde bilim insanları ve doktorlar ayakta yemenin ve ayakta bir şey içmenin ne kadar zararlı olduğunu belirtmişlerdir.

4)Mideyi Tıka Basa Doldurmamak
Peygamber efendimiz şöyle buyurmaktadır:”Bir kişi midesinin üçte birisini suyla, üçte birisini nefesiyle, üçte birisini de yiyecekle doldursun. Şüphesiz ki bundan fazlası zarardır.”

Peygamber efendimizin yemek adabı şüphesiz ki bizlere sağlıklı yaşamayı ve kendimize zarar vermeden yemek ve içmeyi öğretmektedir.

5)Yemeği Birlikte Yemek
Peygamber efendimiz yemeği aile fertleriyle beraber yerdi. Öyleki aile fertlerinden herhangi birisi yada yemeğe gelecek herhangi birisi eksik olursa yemeğe başlamazdı. Kendisi bu şeklide yaptığı için ashabına ve biz ümmetinede böyle yapmamızı emretmişti. Böyle ailece yemek yenildiği zaman yemeğin bereketinin arttığını belirtmişti.

Bunu da oku :  Peygamberimiz Amcası Ebu Talib'in Yanında

6)Yemek Sonrası Tabağı Sıyırmak
Peygamber efendimiz yemeğini yedikten sonra tabağını sıyırırdı. Böylece kalan yemeklerin şeytan tarafından yenilmesini engellediğini belirtmişti. Yemeği yaparken herkese yetecek kadar yapmak fazla yapıp ziyan etmemek bir müslümana yakışan en önemli özelliklerden birisidir. Eğer yemeği fazla yapmazsak ve kalan tabağıda sıyırırsak bir daha ki yemeğe bereket gelecektir.

7)Yemeğini Paylaşmak
Peygamber efendimiz şöyle buyrmuştur:”Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” Peygamber efendimiz bu hadis-i şerifi ile paylaşmanın önemini belirtmiştir. Çünkü bizler paylaştıkça sevgimiz çoğalır. Unutulmamalıdır ki peygamber efendimiz bir kişinin yemeği iki kişiye, iki kişinin yemeği dört kişiye yeter buyurmuştur. Efendimizin yemek adabı bizlere paylaşmayı da öğretmektedir.

8)Düşen Lokmayı Temizleyip Yemek
Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur:“Herhangi birinizin lokması yere düştüğü zaman, onu alıp bulaşan şeyi temizledikten sonra yesin. Lokmasını şeytana bırakmasın. Parmaklarını yalamadıkça da elini beze silmesin. Zira yemeğinin neresinde bereket bulunduğunu bilemez.”

9)Yemeği Beğenmek ve Yapana Teşekkür Etmek
Peygamber efendimiz yemekte kusur aramazdı. Yemekleri beğenirdi ve yemeği yapana teşekkür ederdi. Çünkü yemeği yapanın da bir insan olduğunu bilirdi. Ayrıca hatasız kul olmaz derdi. Peygamber efendimiz yarattığı şeyler için cenab-ı Allah’a sonsuz teşekkürler ederdi.

Bunu da oku :  Efendimiz’in (s.a.s) Terk Etmediği Sünnetler

10)Yemekten Sonra Dua Yapmak
Yemekten sonra mutlaka dua ederdi. Yemek duası yapmanın ve yemekten sonra Elhamdürillah demenin sünnet olduğunu verdikleri nimektler için Allah’a şükür etmemiz gerektiğini söylerdi.

Peygamber efendimiz bizler için şüphe yok ki bir yol göstericidir. Efendimizin yemek adabı da bizler için yemekte uymamız gereken değerleri göstermektedir. Verdikleri nimetler için Allah’a(c.a.c) sonsuz şükürler olsun.

(Visited 703 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment